Monday, March 1, 2010

143??!!



Ade yang taw ade yang tak.

Bagi yang tak taw, 143 ni simbolik kepade phrase "I LOVE YOU", satu ungkapan romantik(lah sngt!) dalam pemikiran sesetengah insan bernama manusia yang tengah mabuk cinta. Bagi yang taw, HOI AKU TAK JIWANG. Bace dulu entri ni baru bising2. Kecoh tol a.

Kenape 143? Adakah kerana aku ni jiwang? Chait. Mane ade. Tapi aku kene admit yang aku selalu tinggalkan die time tengah mesej. Mesej2 je aku da lelap. Sori sangat2. Tapi die pon same! 2 kali 5! Memang kami padan sangat! Haha!

Yela aku jawab balik a ni.. 143 tu bagi maksudnye 1MALAYSIA, 4PAGI, 3B. Dalam maksudnye, dan aku terpikir nak buat entri ni time on the way nak balik ke rumah dari mamak tu lagi. Boring pon satu sebab ag. Haha.

Aku sungguh lapar, jujurnya. Tersedar jam 4 pagi time perut memang kosong cukup tak best. So aku kumpul a syiling RM4 untuk bergegas ke mamak yang berhampiran bagi mengenyangkan perut aku ni. YE SYILING. Duit besar sangatlah - RM50(pokai lah!)... Tu lah definisi 4 dalam '143' tu.

1MALAYSIA? Pebende? 1MALAYSIA ni satu konsep. Ye aku taw. Konsep semue bangsa dalam Malaysia ni bersatu padu. Aku taw jugak a sket2 walaupun aku tak tengok TV. Sebab pe aku bangkitkan isu ni? Sebab baru aku perasan bukan orang je boleh amalkan konsep ni. Tengok kedai mamak aku pegi tadi. Sampai2 memang takde orang. Kosong. Macam perut aku. So aku order a roti telur dan teh ais - walaupun tak cukup tapi aku sedar duit aku pon tak cukup. Waiternye Indon, bos dalam kedai dan kebanyakan pekerjenye bangla, tapi ownernye Melayu. Btol kawan2, owner UFO kat Pelangi nih Melayu. Btol2 1MALAYSIA.

Dan 3B tu stand for BELIA BENCI BAPUK. Yes I hate BAPUK. But I don't discriminate them. Da Allah nak letak camtu, kite bukan de kuasa pon nak halang. Tapi aku betol2 tak kuase nak layan karenah bapuk ni. Bulu dade penuh, tapi nak pakai lagging. Nak bawak beg besar2. Siap ade yang pakai kadigen ag. Terencat habes. Yang dalam cite aku ni, bapuk tu dok pandang je aku time aku tengah pelahap roti telur tu. Bapak tak senang duduk aku jadinye. Rase nak tuang je kari ayam tu dalam telinga kanan die, tuang dan tuang lagi sampai keluar kat telinge kiri. Tak cukup kari order lagi. Anne!

Cukup panjang a tu aku mepek. Perut pon da kenyang. Lalala~~


p/s : Tengok bapuk tu jilat aiskrim buat aku tak sedap ati lah.

10 comments:

  1. haha jgn tengok klu xsdp ati..
    ekeke

    ReplyDelete
  2. aku taknak tengok pon..
    skali waiter indon yg dok sembang ngan aku sound:
    "bos you banyak hot lah ini pagi"
    "apsal?"
    "itu worang tengok u saja"

    aigoo. tgk macha pon ckp "itu worang", bukan "itu laki"@"itu pompuan" --- tak tau jantina dowh! haha

    ReplyDelete
  3. haha...
    apehal lak ko tak sedap ati mase die jilat eskrem??
    rileks sudah....
    len kali,lau nmpak camtuh,pe kata ko ubah posisi tmpat duduk...jgn dok men pandang2 jeling2 ngan die lak...kang die ingat,ko yang start pandang die dulu....:)

    ReplyDelete
  4. aku taknak tukar!
    bukan salah aku kot -- watpe nak tukar
    cume aku tak balas a jelingan manja dia tu
    awww tergoda i!!

    ReplyDelete
  5. i hate bapuks too..ngahaha

    yg aku musykilah dr cite ko ni, mcm ko yg usha dlu je??

    kehkehkeh~

    ReplyDelete
  6. mmg pon
    keh2
    kl x xde a die pandang aku
    da a jalan depan aku, pakai lagging putih lak tu, tersembul bulu dade, pakai beg besar mcm pompuan slalu pakai tu. mane aku x pandang pelik..

    aku ingt nk je panggil bapuk tu:
    "bang bayar bang!"
    "abang a sape ag"

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    ReplyDelete
  8. alhamdullilah
    entry mengarut pon dpt pujian
    haha
    ana akan berusaha insyaAllah!!

    ReplyDelete
  9. ang xtaw bahaya camna weh
    da aku sowg kol 4
    antu tak takut pown time tu
    mai kat kedai ada "antu" da tunggu
    gla padia taktaw

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails